Warsztaty kulinarne
Wspólne gotowanie w Gminie Pilzno
Został zakończony pierwszy etap Konkurs kulinarnego pt: "smakowity produkt lokalny".
Do siedziby Domu Kultury wpłynęło 90 przepisów kulinarnych (na dzień 22.02.2013r.), spośród
których zostały wybrane najciekawsze przepisy do realizacji na warsztatach kulinarnych.
W dniu 02.03.2013r. w siedzibie Stowarzyszenia "Zawisłocze Pilźnieńskie" w Mokrzcu
odbyło się spotkanie organizacyjne, na którym został ustalony harmonogram warsztatów,
powołana komisja wybierająca przepisy i oceniająca potrawy.
Harmonogram warsztatów:
09.03.2013r. – godz. 13:00 – 21:00 (8 godz.)
16.03.2013r. – godz. 13:00 – 21:00 (8 godz.)
06.04.2013r. – godz. 13:00 – 21:00 (8 godz.)
13.04.2013r. – godz. 13:00 – 21:00 (8 godz.)
20.04.2013r. - godz. 13:00 – 21:00 (8 godz.)
Skład komisji:
przewodniczący:
P. Piotr Bassara - członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Cukierników
członkowie:
P. Anna Głogowska - prezes Stowarzyszenia "Zawisłocze Pilźnieńskie"
P. Andrzej Kozik - Dyrektor Domu Kultury w Pilźnie
P. Anna Bączek – z-ca Dyrektora Domu Kultury w Pilźnie
Warsztaty z dnia 09.03.2013r.:
W dniu 09.03.2013r. odbyły się pierwsze warsztaty "wspólne gotowanie w gminie Pilzno"
pod przewodnictwem P. Urszuli Kałuży - technika Żywienia Zbiorowego. Warsztaty trwały 8 godzin,
udział wzięło 15 osób z terenu gminy Pilzno, wykonano 15 potraw, z nadesłanych przepisów:
- Zupa jarzynowa z jaśkiem (Stanisława Świerczek, Machowa)
- Zupa paprykowa (Anna Głogowska, Mokrzec)
- Karkówka po podkarpacku (Bartłomiej Bałucki, Sylwester Nowak, RZSZ Pilzno)
- Zrazy staropolskie nadziewane (Justyna Szczepanik, Joanna Fundakowska, RZSZ Pilzno)
- Sakiewki schabowe (Anna Kaczka, Joanna Proszowska, Pilzno)
- Sos chrzanowy (Elżbieta Świątek, Mokrzec)
- Ziemniaki zapiekane (Joanna Proszowska, Pilzno)
- Surówka z kapusty pekińskiej (Maria Matuga, Łęki Dolne)
- Surówka z kapusty czerwonej (Maria Matuga, Łęki Dolne)
- Sałatka z warstwowa (Lucyna Widzisz, Jaworze Górne)
- Sałatka z porów i jaj (Lucyna Widzisz, Jaworze Górne)
- Górnik bez jaj (Krystyna Kluza, Jaworze Górne)
- Proziaki podkarpackie z serem (Justyna Wierzbicka, Katarzyna Chajec, RZSZ Pilzno)
- Rogaliki drożdżowe (Maria Kusza, Łęki Dolne)
- Napój miętowy (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
Wybrano najlepsze potrawy:
Zupa jarzynowa z jaśkiem, karkówka po podkarpacku, zrazy staropolskie, sos chrzanowy,
surówka z kapusty czerwonej, sałatka warstwowa, proziaki podkarpackie,
rogaliki drożdżowe, napój miętowy.
Warsztaty z dnia 16.03.2013r.:
W dniu 16.03.2013r. zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne
pod przewodnictwem P. Urszuli Kałuży - technika Żywienia Zbiorowego.
Warsztaty trwały 8 godzin (13:00 - 21:00), udział wzięło 15 osób. Przygotowane zostały:
- Zupa na wywarze z ziemniaków( Maria Matuga, Łęki Dolne)
- Pierogi z mięsa z indyka (Stanisława Świerczek, Machowa)
- Pierogi kapuściane (Elżbieta Świątek, Mokrzec)
- Gołąbki bez zawijania (Justyna Wierzbicka, Katarzyna Chajec, RZSZ Pilzno)
- Kurczak faszerowany z jabłkami (Angelika Pękala, Grażyna Wojtuła, RZSZ Pilzno)
- Rolada z szynki wieprzowej (Stanisława Świerczek, Machowa)
- Ryż na sypko z groszkiem (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
- Surówka z selera (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
- Sałatka z jaj i pieczarek (Maria Matuga, Łęki Dolne)
- Słodka Stefanka (Lucyna Widzisz, Jaworze Górne)
- Kruche herbatniki wyciskane przez maszynkę (Jaworze Górne)
- Amoniaczki (Maria Falarz, Jaworze Górne)
- Napój cytrynowy (Elżbieta Śiątek, Mokrzec)
Wybrano najlepsze potrawy:
Pierogi z mięsa z indyka, gołąbki bez zawijania, kurczak faszerowany z jabłkami,
rolada z szynki wieprzowej, ryż na sypko z groszkiem, surówka z selera.
Warsztaty z dnia 06.04.2013r.:
W dniu 06.04.2013r. obdyły się kolejne warsztaty kulinarne
pod przewodnictwem P. Urszuli Kałuży - technika Żywienia Zbiorowego.
Warsztaty trwały 8 godzin (13:00 - 21:00), udział wzięło 15 osób. Przygotowane zostały:
- Ryba zapiekana (Kukla Krystyna, Lipiny)
- Ryba pieczona w folii (Maria Matuga, Łęki Dolne)
- Łosoś pieczony w porach (Maria Matuga Łęki Dolne)
- Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami (Kacper Piekarczyk, Czaja Szymon RZSZ Pilzno)
- Pierogi ruskie w sosie serowo-koperkowym (Angelika Pękala, Grażyna Wojtuła RZSZ Pilzno)
- Pierogi z kaszą ryczaną (Maria Matuga, Łęki Dolne)
- Krupiak (Ewa Kałuża, Pilzno)
- Surówka z selera, jabłek i ogórków (Falarz Maria, Gołęczyna)
- Surówka wielowarzywna (Świerczek Stanisława, Machowa)
- Makowiec drożdżowy na noc (Grażyna Sikora, Mokrzec)
- Rolada z jabłkami (Kusza Maria, Łęki Górne)
- Racuchy drożdżowe (Regina Chodór, Łęki Górne)
- Dofinki (Caban Gabrysia, Mokrzec)
- Bułka drożdżowa sypana (Maria Kusza, Łęki Górne)
- Bigos z suszonymi grzybami (Dominik Mroczek, Grzegorz Łukasik, RZSZ Pilzno)
- Napój jabłkowo-malinowy (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
Wybrano najlepsze potrawy:
Łosoś pieczony, pierogi ruskie, surówka wielowarzywna, makowiec drożdżowy na noc, dofinki, bigos.
Warsztaty z dnia 13.04.2013r.:
W dniu 13.04.2013r. miały miejsce kolejne warsztaty kulinarne
pod przewodnictwem P. Urszuli Kałuży - technika Żywienia Zbiorowego.
Warsztaty trwały 8 godzin (13:00 - 21:00), udział wzięło 15 osób.
Przygotowane zostały następujące potrawy:
- Sałatka owocowa (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
- Szaszłyki owocowe (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
- Tort królewski (Maria Falarz, Gołęczyna)
- Bananowy deser z musli (Ewa Kałuża, Pilzno)
- Pucharek galaretowy (Ewa Kałuża, Pilzno)
- Mazurek bez pieczenia (Elżbieta Świątek, Mokrzec)
- Ryba na półmisku (Beata Szarowicz, Mokrzec)
- Pulpeciki w galarecie (Beata Szarowicz, Mokrzec)
- Sałatka błyskawiczna z żółtego sera (Beata Szarowicz, Mokrzec)
- Pyzy (Beata Szarowicz, Mokrzec)
- Surówka z marchewki – chrzanowa (Maria Falarz, Gołęczyna)
- Surówka z porów i ogórków (Maria Falarz, Gołeczyna)
- Sałatka jarzynowa z kurczakiem (Irena Jarosz, Połomia)
- Paluszki z serem żółtym (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
- Sznycelki ze słodkiej kapusty (Beata Szarowicz, Mokrzec)
- Gulasz z jarzynami (Beata Szarowicz, Mokrzec)
- Barszcz czerwony (Beata Szarowicz, Mokrzec)
- Napój pomarańczowy (Stanisława Mateja, Mokrzec)
Wybrano najlepsze potrawy:
Tort królewski, sałatka owocowa, paluszki z żółtym serem, sznycelki ze słodkiej kapusty,
gulasz z jarzynami, barszcz czerwony.
Warsztaty z dnia 20.04.2013r.:
W dniu 20.04.2013r. zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne
pod przewodnictwem P. Urszuli Kałuży - technika Żywienia Zbiorowego.
Warsztaty trwały 8 godzin (13:00 - 21:00), udział wzięło 15 osób.
Przygotowane zostały następujące potrawy:
- Pomidory nadziewane sałatką z kurczaka (Irena Jarosz, Połomia)
- Surówka z białej kapusty (Beata Szarowicz, Mokrzec)
- Surówka z buraków ćwikłowych ze śliwkami (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
- Napój bananowy (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
- Pikantna sałatka śledziowa (Katarzyna Mroczek, Gołęczyna)
- Sałatka na ostro z czosnkiem (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
- Szaszłyki w mięsie drobiowym z ryżem (Bernatetta Madeja, Ewelina Paprocka, RZSZ Pilzno)
- Sałatka warstwowa (Lucyna Widzisz, Jaworze Górne)
- Dip szpinakowy (Regina Chodór, Łęki Górne)
- Zupa grochowa - krem (Maria Kusza, Łęki Górne)
- Zapiekanka z ziemniaków i jaj (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
- Pieczeń rzymska (Beata Starowicz, Mokrzec)
- Chleb pszenny (Maria Caban, Mokrzec)
- Zupa szczawiowa (Maria Caban, Mokrzec)
- Karpatka (Beata Starowicz, Mokrzec)
- Kremówka (Renata Nieć, Machowa)
- Pasztet (Beata Starowicz, Mokrzec)
- Lody domowe (Anna Głogowska, Mokrzec)
Wybrano najlepsze potrawy:
Surówka z buraków ćwikłowych ze śliwkami, sałatka warstwowa, sałatka na ostro z czosnkiem,
pasztet, zupa szczawiowa, dip szpinakowy, chleb pszenny, zapiekanka z ziemniaków i jaj, karpatka, kremówka .
Wyróżnione potrawy
Jury, spośród 87 zrealizowanych przepisów na warsztatach kulinarnych
wyróżniło poniższe potrawy i wytypowało na imprezę finałową na dzień 15.06.2013r.:
Zupy:
- Zupa jarzynowa z jaśkiem (Stanisława Świerczek, Machowa)
- Zupa paprykowa (Anna Głogowska, Mokrzec)
- Zupa szczawiowa (Maria Caban, Mokrzec)
Danie główne:
- Pierogi ruskie z sosem serowo-koperkowym (Angelika Pękala, Grażyna Wojtuła,
Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa Pilzno)
- Łosoś pieczony w porach (Maria Matuga, Łęki Dolne)
- Bigos z suszonymi grzybami (Dominik Mroczek, Grzegorz Łukasik, RZSZ Pilzno)
Ciasta i desery:
- Tort królewski (Maria Falarz, Gołęczyna)
- Rolada z jabłkami (Maria Kusza, Łęki Górne)
- Makowiec drożdżowy na noc (Grażyna Sikora, Mokrzec)
Przekąski i przetwory:
- Pasztet (Beata Szarowicz, Dobrków)
- Dip szpinakowy ( Regina Chodór, Łęki Górne)
- Proziaki podkarpackie z serem (Justyna Wierzbicka, Katarzyna Chajec, RZSZ Pilzno)
Galeria
Zdjęcia pochodzą z archiwum Domu Kultury w Pilźnie.
Galeria z dnia 09.03.2013r.:
Galeria z dnia 16.03.2013r.:
Galeria z dnia 06.04.2013r.:
Galeria z dnia 13.04.2013r.:
Galeria z dnia 20.04.2013r.: