PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH
THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION

Warsztaty kulinarne
Wspólne gotowanie w Gminie Pilzno

Został zakończony pierwszy etap Konkurs kulinarnego pt: "smakowity produkt lokalny". Do siedziby Domu Kultury wpłynęło 90 przepisów kulinarnych (na dzień 22.02.2013r.), spośród których zostały wybrane najciekawsze przepisy do realizacji na warsztatach kulinarnych. W dniu 02.03.2013r. w siedzibie Stowarzyszenia "Zawisłocze Pilźnieńskie" w Mokrzcu odbyło się spotkanie organizacyjne, na którym został ustalony harmonogram warsztatów, powołana komisja wybierająca przepisy i oceniająca potrawy.


Harmonogram warsztatów:
09.03.2013r. – godz. 13:00 – 21:00 (8 godz.)
16.03.2013r. – godz. 13:00 – 21:00 (8 godz.)
06.04.2013r. – godz. 13:00 – 21:00 (8 godz.)
13.04.2013r. – godz. 13:00 – 21:00 (8 godz.)
20.04.2013r. - godz. 13:00 – 21:00 (8 godz.)


Skład komisji:
przewodniczący:
P. Piotr Bassara - członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Cukierników
członkowie:
P. Anna Głogowska - prezes Stowarzyszenia "Zawisłocze Pilźnieńskie"
P. Andrzej Kozik - Dyrektor Domu Kultury w Pilźnie
P. Anna Bączek – z-ca Dyrektora Domu Kultury w Pilźnie


Warsztaty z dnia 09.03.2013r.:

W dniu 09.03.2013r. odbyły się pierwsze warsztaty "wspólne gotowanie w gminie Pilzno" pod przewodnictwem P. Urszuli Kałuży - technika Żywienia Zbiorowego. Warsztaty trwały 8 godzin, udział wzięło 15 osób z terenu gminy Pilzno, wykonano 15 potraw, z nadesłanych przepisów:

  1. Zupa jarzynowa z jaśkiem (Stanisława Świerczek, Machowa)
  2. Zupa paprykowa (Anna Głogowska, Mokrzec)
  3. Karkówka po podkarpacku (Bartłomiej Bałucki, Sylwester Nowak, RZSZ Pilzno)
  4. Zrazy staropolskie nadziewane (Justyna Szczepanik, Joanna Fundakowska, RZSZ Pilzno)
  5. Sakiewki schabowe (Anna Kaczka, Joanna Proszowska, Pilzno)
  6. Sos chrzanowy (Elżbieta Świątek, Mokrzec)
  7. Ziemniaki zapiekane (Joanna Proszowska, Pilzno)
  8. Surówka z kapusty pekińskiej (Maria Matuga, Łęki Dolne)
  9. Surówka z kapusty czerwonej (Maria Matuga, Łęki Dolne)
  10. Sałatka z warstwowa (Lucyna Widzisz, Jaworze Górne)
  11. Sałatka z porów i jaj (Lucyna Widzisz, Jaworze Górne)
  12. Górnik bez jaj (Krystyna Kluza, Jaworze Górne)
  13. Proziaki podkarpackie z serem (Justyna Wierzbicka, Katarzyna Chajec, RZSZ Pilzno)
  14. Rogaliki drożdżowe (Maria Kusza, Łęki Dolne)
  15. Napój miętowy (Andrzej Głogowski, Mokrzec)

Wybrano najlepsze potrawy: Zupa jarzynowa z jaśkiem, karkówka po podkarpacku, zrazy staropolskie, sos chrzanowy, surówka z kapusty czerwonej, sałatka warstwowa, proziaki podkarpackie, rogaliki drożdżowe, napój miętowy.



Warsztaty z dnia 16.03.2013r.:

W dniu 16.03.2013r. zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne pod przewodnictwem P. Urszuli Kałuży - technika Żywienia Zbiorowego. Warsztaty trwały 8 godzin (13:00 - 21:00), udział wzięło 15 osób. Przygotowane zostały:

  1. Zupa na wywarze z ziemniaków( Maria Matuga, Łęki Dolne)
  2. Pierogi z mięsa z indyka (Stanisława Świerczek, Machowa)
  3. Pierogi kapuściane (Elżbieta Świątek, Mokrzec)
  4. Gołąbki bez zawijania (Justyna Wierzbicka, Katarzyna Chajec, RZSZ Pilzno)
  5. Kurczak faszerowany z jabłkami (Angelika Pękala, Grażyna Wojtuła, RZSZ Pilzno)
  6. Rolada z szynki wieprzowej (Stanisława Świerczek, Machowa)
  7. Ryż na sypko z groszkiem (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
  8. Surówka z selera (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
  9. Sałatka z jaj i pieczarek (Maria Matuga, Łęki Dolne)
  10. Słodka Stefanka (Lucyna Widzisz, Jaworze Górne)
  11. Kruche herbatniki wyciskane przez maszynkę (Jaworze Górne)
  12. Amoniaczki (Maria Falarz, Jaworze Górne)
  13. Napój cytrynowy (Elżbieta Śiątek, Mokrzec)

Wybrano najlepsze potrawy: Pierogi z mięsa z indyka, gołąbki bez zawijania, kurczak faszerowany z jabłkami, rolada z szynki wieprzowej, ryż na sypko z groszkiem, surówka z selera.



Warsztaty z dnia 06.04.2013r.:

W dniu 06.04.2013r. obdyły się kolejne warsztaty kulinarne pod przewodnictwem P. Urszuli Kałuży - technika Żywienia Zbiorowego. Warsztaty trwały 8 godzin (13:00 - 21:00), udział wzięło 15 osób. Przygotowane zostały:

  1. Ryba zapiekana (Kukla Krystyna, Lipiny)
  2. Ryba pieczona w folii (Maria Matuga, Łęki Dolne)
  3. Łosoś pieczony w porach (Maria Matuga Łęki Dolne)
  4. Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami (Kacper Piekarczyk, Czaja Szymon RZSZ Pilzno)
  5. Pierogi ruskie w sosie serowo-koperkowym (Angelika Pękala, Grażyna Wojtuła RZSZ Pilzno)
  6. Pierogi z kaszą ryczaną (Maria Matuga, Łęki Dolne)
  7. Krupiak (Ewa Kałuża, Pilzno)
  8. Surówka z selera, jabłek i ogórków (Falarz Maria, Gołęczyna)
  9. Surówka wielowarzywna (Świerczek Stanisława, Machowa)
  10. Makowiec drożdżowy na noc (Grażyna Sikora, Mokrzec)
  11. Rolada z jabłkami (Kusza Maria, Łęki Górne)
  12. Racuchy drożdżowe (Regina Chodór, Łęki Górne)
  13. Dofinki (Caban Gabrysia, Mokrzec)
  14. Bułka drożdżowa sypana (Maria Kusza, Łęki Górne)
  15. Bigos z suszonymi grzybami (Dominik Mroczek, Grzegorz Łukasik, RZSZ Pilzno)
  16. Napój jabłkowo-malinowy (Andrzej Głogowski, Mokrzec)

Wybrano najlepsze potrawy: Łosoś pieczony, pierogi ruskie, surówka wielowarzywna, makowiec drożdżowy na noc, dofinki, bigos.



Warsztaty z dnia 13.04.2013r.:

W dniu 13.04.2013r. miały miejsce kolejne warsztaty kulinarne pod przewodnictwem P. Urszuli Kałuży - technika Żywienia Zbiorowego. Warsztaty trwały 8 godzin (13:00 - 21:00), udział wzięło 15 osób. Przygotowane zostały następujące potrawy:

  1. Sałatka owocowa (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
  2. Szaszłyki owocowe (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
  3. Tort królewski (Maria Falarz, Gołęczyna)
  4. Bananowy deser z musli (Ewa Kałuża, Pilzno)
  5. Pucharek galaretowy (Ewa Kałuża, Pilzno)
  6. Mazurek bez pieczenia (Elżbieta Świątek, Mokrzec)
  7. Ryba na półmisku (Beata Szarowicz, Mokrzec)
  8. Pulpeciki w galarecie (Beata Szarowicz, Mokrzec)
  9. Sałatka błyskawiczna z żółtego sera (Beata Szarowicz, Mokrzec)
  10. Pyzy (Beata Szarowicz, Mokrzec)
  11. Surówka z marchewki – chrzanowa (Maria Falarz, Gołęczyna)
  12. Surówka z porów i ogórków (Maria Falarz, Gołeczyna)
  13. Sałatka jarzynowa z kurczakiem (Irena Jarosz, Połomia)
  14. Paluszki z serem żółtym (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
  15. Sznycelki ze słodkiej kapusty (Beata Szarowicz, Mokrzec)
  16. Gulasz z jarzynami (Beata Szarowicz, Mokrzec)
  17. Barszcz czerwony (Beata Szarowicz, Mokrzec)
  18. Napój pomarańczowy (Stanisława Mateja, Mokrzec)

Wybrano najlepsze potrawy: Tort królewski, sałatka owocowa, paluszki z żółtym serem, sznycelki ze słodkiej kapusty, gulasz z jarzynami, barszcz czerwony.



Warsztaty z dnia 20.04.2013r.:

W dniu 20.04.2013r. zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne pod przewodnictwem P. Urszuli Kałuży - technika Żywienia Zbiorowego. Warsztaty trwały 8 godzin (13:00 - 21:00), udział wzięło 15 osób. Przygotowane zostały następujące potrawy:

  1. Pomidory nadziewane sałatką z kurczaka (Irena Jarosz, Połomia)
  2. Surówka z białej kapusty (Beata Szarowicz, Mokrzec)
  3. Surówka z buraków ćwikłowych ze śliwkami (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
  4. Napój bananowy (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
  5. Pikantna sałatka śledziowa (Katarzyna Mroczek, Gołęczyna)
  6. Sałatka na ostro z czosnkiem (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
  7. Szaszłyki w mięsie drobiowym z ryżem (Bernatetta Madeja, Ewelina Paprocka, RZSZ Pilzno)
  8. Sałatka warstwowa (Lucyna Widzisz, Jaworze Górne)
  9. Dip szpinakowy (Regina Chodór, Łęki Górne)
  10. Zupa grochowa - krem (Maria Kusza, Łęki Górne)
  11. Zapiekanka z ziemniaków i jaj (Andrzej Głogowski, Mokrzec)
  12. Pieczeń rzymska (Beata Starowicz, Mokrzec)
  13. Chleb pszenny (Maria Caban, Mokrzec)
  14. Zupa szczawiowa (Maria Caban, Mokrzec)
  15. Karpatka (Beata Starowicz, Mokrzec)
  16. Kremówka (Renata Nieć, Machowa)
  17. Pasztet (Beata Starowicz, Mokrzec)
  18. Lody domowe (Anna Głogowska, Mokrzec)

Wybrano najlepsze potrawy: Surówka z buraków ćwikłowych ze śliwkami, sałatka warstwowa, sałatka na ostro z czosnkiem, pasztet, zupa szczawiowa, dip szpinakowy, chleb pszenny, zapiekanka z ziemniaków i jaj, karpatka, kremówka .



Wyróżnione potrawy

Jury, spośród 87 zrealizowanych przepisów na warsztatach kulinarnych wyróżniło poniższe potrawy i wytypowało na imprezę finałową na dzień 15.06.2013r.:


Zupy:
  1. Zupa jarzynowa z jaśkiem (Stanisława Świerczek, Machowa)
  2. Zupa paprykowa (Anna Głogowska, Mokrzec)
  3. Zupa szczawiowa (Maria Caban, Mokrzec)

Danie główne:
  1. Pierogi ruskie z sosem serowo-koperkowym (Angelika Pękala, Grażyna Wojtuła, Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa Pilzno)
  2. Łosoś pieczony w porach (Maria Matuga, Łęki Dolne)
  3. Bigos z suszonymi grzybami (Dominik Mroczek, Grzegorz Łukasik, RZSZ Pilzno)

Ciasta i desery:
  1. Tort królewski (Maria Falarz, Gołęczyna)
  2. Rolada z jabłkami (Maria Kusza, Łęki Górne)
  3. Makowiec drożdżowy na noc (Grażyna Sikora, Mokrzec)

Przekąski i przetwory:
  1. Pasztet (Beata Szarowicz, Dobrków)
  2. Dip szpinakowy ( Regina Chodór, Łęki Górne)
  3. Proziaki podkarpackie z serem (Justyna Wierzbicka, Katarzyna Chajec, RZSZ Pilzno)


Galeria

Zdjęcia pochodzą z archiwum Domu Kultury w Pilźnie.


Galeria z dnia 09.03.2013r.:


Galeria z dnia 16.03.2013r.:


Galeria z dnia 06.04.2013r.:


Galeria z dnia 13.04.2013r.:


Galeria z dnia 20.04.2013r.:



Realizacja: